Meniu Principal

Muzeul Dunarii de Jos Calarasi

Muzeul din Călăraşi a luat fiinţă în 1950 (pe baza HCM nr. 501/5.05.1950) şi funcţionat din anul 1951 (prin decizia nr. 316/16 mai 1951) într-o casă naţionalizată cu 6 încăperi, situată lângă primărie, pe strada Sf. Nicolae, în spatele bisericii cu acelaşi nume. A început să funcţioneze propriu-zis în anul 1954, având profilul arheologie, ca urmare creşterii rapide a patrimoniului.

Aceast ă dezvoltare a patrimoniului se datora unui grup de intelectuali entuziaşti printre care Niţă Angelescu - primul director al muzeului, Vasile Culică, Iatan Constantin, Gheorghe Florea ş.a. Datorită activităţii lor au fost descoperite numeroase rezervaţii arheologice şi monumente istorice, iar creşterea patrimoniului a determinat autorităţile vremii să schimbe în mai multe rânduri localul în care funcţiona muzeul.

Prin Legea de organizare administrativ - teritorială din 1968 era reînfiinţat judeţul Ialomiţa cu reşedinţa la Slobozia. Între 1968 - 1981 a fost secţie de istorie şi arheologie a Muzeului Judeţean Ialomiţa.

În anul 1981, Secţia Arheologie se transformă în Muzeul Judeţean Călăraşi, pentru ca în anul 1990 să devină Muzeul Dunării de Jos.
Printre cei care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul secţiei se numără Apostol Atanasiu, Niculae Conovici, Crişan Muşeţeanu, Radu Lungu, Tudor Papasima, Pavel Suşară, Paul Damian, Traian Popa ş.a.

Clădirea este monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prezintă publicului expoziţii tematice: piese de arheologie (ceramică, figurine antropomorfe şi zoomorfe, vetre, unelte, fragmente de edificii din neo-eneolitic din situl arheologic Sultana - Malu Roşu, plastică antropomorfă de epocă romană, colecţie de opaiţe romane, ceramică smălţuită şi podoabe bizantine de la Păcuiul lui Soare), numismatică antică şi medievală, exponate care ilustrează istoria locală.

De asemenea, muzeul deţine colecţii de etnografie şi de artă românească modernă şi contemporană.

Conducere:

Dr. Marian Neagu – director
Ec. Lucia Purcărea – contabil şef
Drd. Valentin Parnic – şef Serviciu Arheologie

Structura organizatorică:

Muzeul Dunării de Jos este organizat pe două secţii:

Serviciul Arheologie

În anul 2003, determinaţi de schimbările economice care aveau loc în judeţul Călăraşi, Muzeul Dunării de Jos înfiinţează Serviciul Arheologie.
Activitatea Serviciului Arheologie se axează în principal pe cercetarea arheologică sistematică, de salvare şi de teren, supravegherea arheologică, organizarea de manifestări cu specific arheologic (expoziţii, simpozioane, comunicări ştiinţifice etc).
În cadrul acesteia îşi desfăşoară activitatea 4 arheologi, doi muzeografi, 2 conservatori şi un restaurator şi personal auxiliar.

Secţia artă, etnografie, restaurare - conservare

Colecţia de artă a Muzeului Dunării de Jos a fost iniţiată de primul director al instituţiei Niţă Anghelescu, fiind dezvoltată ulterior de criticul de artă Pavel Şuşară şi de Bogdan Panţu. Acest patrimoniu cuprinde un număr de 518 de creaţii interbelice şi contemporane, însemnând pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă şi provin din achiziţii, donaţii, din tabăra studenţească de creaţie din anul 1984. O parte dintre acestea au fost transferate în proprietatea muzeului de la fostul Comitet de Cultură şi Educaţie Socialistă, iar altele provin din depozitele Muzeului Judeţean Ialomiţa, în urma divizării Ialomiţei istorice petrecută în anul 1981.

Încă de la înfiinţarea sa în anul 1951, muzeul călărăşean a manifestat un interes deosebit pentru tradiţiile şi obiceiurile acestor locuri, prin cercetări de teren care au dus la creşterea considerabilă a patrimoniului etnografic. În 1971 a fost înfiinţată la Slobozia, secţia de etnografie a Muzeului Judeţean Ialomiţa, care a găzduit în primii ani de existenţă expoziţii cu profil etnografic, care ilustrau diferite aspecte ale vieţii rurale din Câmpia Munteniei. La Slobozia, a fost stabilit sediul administrativ al Muzeului Judeţean Ialomiţa cu cele două secţii: Secţia de etnografie la Slobozia şi secţia de arheologie la Călăraşi. Prin noua organizare administrativ – teritorială din anul 1981, s-au înfiinţat judeţele Ialomiţa şi Călăraşi. Astfel, Secţia de Arheologie de la Călăraşi a devenit Muzeul Judeţean Călăraşi, astăzi Muzeul Dunării de Jos. Majoritatea pieselor de etnografie ajunse în colecţiile muzeului până în 1981, se află la Muzeul Judeţean Ialomiţa, din Slobozia. Astăzi, Muzeul Dunării de Jos are în desfăşurare un important program internaţional pe o perioadă mai lungă, intitulat “Gospodăria ţărănească la Dunărea de Jos”, care se doreşte să constituie o revigorare a tradiţiilor populare româneşti şi a vieţii rurale în zona Dunării de Jos. Spaţiul de expoziţii temporare, din incinta secţiei de etnografie şi artă populară a Muzeului Dunării de Jos, constituie cadrul ideal pentru realizarea unei expoziţii permanente, unde vor fi expuse cele mai importante piese de etnografie pentru viaţa rurală a acestor locuri în sec. XVIII – XX. În cei peste 50 ani de existenţă a colecţiei de etnografie şi-au desfăşurat activitatea la Muzeul Dunării de Jos o serie de specialişti în domeniul etnografiei: Niţă Anghelescu, Liviu Mihăilescu, Răzvan Ciucă, Elena Ciobănescu, Alexandru Vlădăreanu, Dorina Oarfă, Marian Burciu, Gabriel Bunghez.

În prezent activitatea de restaurare este susţinută de către doi experţi în restaurare ceramică. Activitatea de restaurare se desfăşoară atât în cadrul laboratorului cât şi prin intermediul laboratorului mobil de restaurare, pe şantierele arheologice de la Grădiştea Coslogeni, Sultana Malu Roşu, Măriuţa La Movilă, Căscioarele, Durostorum etc.

Mod funcţionare:

Muzeul Dunării de Jos este deschis pentru publicul vizitator zilnic între orele 10-18

Organigrama Muzeului Dunarii de Jos Calarasi

Statul de functii al Muzeului Dunarii de Jos Calarasi

Date de contact:

Email:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Tel: 0242. 313161
Fax: 0242. 311974

  "Sistem Informatic pentru un Management Informațional Performant în județul Călărași" - COD SMIS 48360”

Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala

"Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

“Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei”

 

 

Ce trebuie sa stiti despre noul CORONAVIRUS (Covid19)

 

TELVERDE

 

0800 800 358

 

 

Date de contact

Consiliul Judetean Calarasi

Strada 1 Decembrie 1918, nr.1, Calarasi

Tel : +4.0242.311.301

Fax: +4.0242.331.609

 

Web: www.calarasi.ro

E-mail: cjcalarasi@calarasi.ro

+4.0242.331.609

Program de audiente

MARTI : 10 - 12  Presedinte Ec. Vasile ILIUȚĂ
MIERCURI : 10 - 12  Vicepresedinte Jr.Beștea Mihăiță Constantin
JOI : 10 - 12  Vicepresedinte Ing.Samoilă Ion
LUNI : 9 - 11  Secretar General al Judetului Calarasi Paraschiv Aurel

Harta site | Politica de confidențialitate

Copyright © 2018 . Toate drepturile rezervate Consiliul Judetean Calarasi

 

Acest site foloseste cookie, prin continuarea navigarii prin site, va dati acordul cu privire la modul de utilizare al lor.