Centrul de Asistenta Medico-Sociala Calarasi a fost infiintat prin Hotararea Consiliului Judetean Calarasi nr.53/28.06.2006, incepandu-si activitatea in anul 2007. Acesta isi desfasoara activitatea intr-un imobil, proprietate publica a judetului Calarasi, situat in municipiul Calarasi, str. Eroilor, nr.1-3, imobil cu o suprafata totala de 975 m.p., din care 423 m.p. - suprafata construita. Capacitatea centrului este de 19 paturi, toate in regim de asistenta medico-sociala.
In anul 2009, Centrul de Asistenta Medico-Sociala Calarasi a asigurat servicii medico-sociale unui numar de 36 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 86 de ani; dintre acestea 31 au varsta de peste 60 de ani.
Ca urmare a solicitarilor crescande si a deteriorarii starii materiale a populatiei, ce determina in randul persoanelor de varsta a treia, aparitia unor noi cazuri sociale, Consiliul Judetean Calarasi a aprobat prin Hotararea Consiliului Judetean Calarasi nr.44/28.04.2010 suplimentarea numarului de paturi in cadrul Centrului de Asistenta Medico-Sociala Calarasi, de la 19 la 25.
Astfel, in luna martie 2010, Centrul a luat in primire un nou spatiu, situat in vecinatatea celui existent, cu o suprafata construita la sol de 125,96 m.p.. C.A.M.S. Calarasi detine si utilizeaza o procedura privind evaluarea initiala a fiecarui beneficiar, care include : efectuarea analizelor la UPU sub supravegherea stricta a cadrelor medicale, completarea grilelor de evaluare medico-sociala, care cuprinde datele de identificare a persoanei, reprezentantul legal al acestuia, evaluarea medicala, evaluarea situatiei socio-economice si reteaua de familie. Ca parte componenta a evaluarii initiale este si stabilirea diagnosticului si evaluarea functionala a capacitatii de autoingrijire.
Unitatea asigura fiecarui beneficiar un plan al serviciilor care ii vor fi furnizate. Pentru fiecare beneficiar se intocmeste unPlan Individualizat de Asistenta si Ingrijire. Planul Individualizat de Asistenta si Ingrijire stabileste, in baza evaluarii initiale/reevaluarilor, prestatiile oferite beneficiarului, serviciile oferite acestuia : sociale, medicale, altele pe perioada internarii in C.A.M.S. Calarasi. Planul Individualizat de Asistenta si Ingrijire este elaborat de o echipa multidisciplinara formata din minimum 3 specialisti, astfel : asistent medical, psiholog, asistent social din cadrul unitatii. Acesta este revizuit dupa reevaluare si oricand este necesar in functie de nevoile individuale ale beneficiarului.
Centrul de Asistenta Medico-Sociala Calarasi acorda diferite tipuri de servicii :
- Servicii de baza (ajutor pentru igiena corporala, imbracare si dezbracare, ihranire si hidratare, transfer si imobilizare, comunicare)
- Servicii de suport si socializare
- Servicii de recuperare si reabilitare
Organigrama Centrului de Asistenta Medico-Sociala Calarasi
Statul de functii al Centrului de Asistenta Medico-Sociala Calarasi