Meniu Principal

Nr.11054/CSSM/17.10.2016

                                  

COMUNICAT DE PRESĂ

 

CONSILIUL JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CĂLĂRAŞI şi ITM CĂLĂRAŞI - Conlucrare eficientă cu ocazia Saptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă

 

Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) este agenţia Uniunii Europene care furnizează informaţii privind sănătatea şi securitatea în muncă.

Rolul agenţiei este acela de a face ca locurile de muncă din Europa să devină mai sigure, mai sănătoase şi mai productive – spre binele întreprinderilor, al lucrătorilor şi al autorităţilor publice. Promovează o cultură de prevenire a riscurilor pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă din Europa.

Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă dispune de câte un punct focal naţional în fiecare stat membru, ale cărui date de contact pot fi accesate gratuit.

Punctele focale sunt numite de fiecare stat membru ca reprezentanţi oficiali ai agenţiei în ţara respectivă, fiind în general autorităţile naţionale competente în materie de securitate şi sănătate în muncă şi contribuind cel mai mult la punerea în aplicare a programelor de lucru ale acesteia.

În România, Ministerul Muncii, Familiei,Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este autoritatea competentă în domeniul SSM. Principalele responsabilităţi ale acestuia constau în: elaborarea politicii naţionale şi a strategiei în acest domeniu, elaborarea de proiecte de acte normative în vederea punerii în aplicare a strategiei naţionale şi monitorizarea aplicării legislaţiei. Inspecţia Muncii este autoritatea care controlează respectarea legislaţiei privind SSM.

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” stabileşte, pe bază de motive ştiinţifice, măsurile de îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii în muncă şi promovează politica acreditată pentru acest sector. Ministerul Sănătăţii Publice este autoritatea centrală în domeniul protecţiei sănătăţii publice. Direcţia Sănătate Publică controlează respectarea standardelor de sănătate în muncă şi contribuie la promovarea sănătăţii la locul de muncă. Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale este asigurătorul în domeniul accidentelor de muncă şi al bolilor.

Punctul focal român gestionează reţeaua naţională SSM şi oferă informaţii pe site-ul românesc al Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă.

Pentru promovarea bunelor practici europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă , Inspecţia Muncii organizează în fiecare an campania de informare pe tema lansată de către Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă pentru toate statele mermbre ale Uniunii Europene. Acţiunea se desfăşoară pe tot parcursul anului , însă în luna octombrie se termină prin organizarea unor conferinţe regionale. În anul 2016 , ITM Călăraşi a fost desemnat ca şi centru organizator al Săptămânii europene pentru securitate şi sănătate în muncă alături de ITM Neamţ, ITM Arad şi ITM Maramureş.

În perioada 24-26.10.2016, la Călăraşi , se va organiza simpozionul cu tema “ Locuri de muncă sigure şi sănătoase pentru toate vârstele” în colaborare cu Universitatea din Petroşani, simpozion la care vor fi prezentate lucrări ştiinţifice pe această temă. Prin adrese către Consiliul Judeţean Călăraşi şi Primăria Municipiului Călăraşi am solicitat realizarea unor parteneriate cu ITM Călăraşi şi sprijin în organizarea acestui eveniment, surpriza deosebit de plăcută fiind că ambele instituţii au acceptat propunerea noastră.

Vor participa la această manifestare de interes naţional şi internaţional:

-reprezentanţi ai inspectoratelor teritoriale de muncă arondate centrului Călăraşi ( ITM Bucureşti, ITM Constanţa, ITM Tulcea, ITM Dâmboviţa, ITM Giurgiu, ITM Ilfov, ITM Olt, ITM Prahova, ITM Teleorman, ITM Ialomiţa)

-reprezentanţi ai : ministerului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, Inspecţiei Muncii , INCDPM ''Alexandru Darabont'' Bucureşti ,INSEMEX Petroşani,  Punctului Focal România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, Universităţii din Petroşani

-agenţi economici mari ai Municipiului Călăraşi

-conducătorii serviciilor externe de prevenire şi protectie din jud. Călăraşi

Manifestarea este realizată pentru ca agenţii economici, instituţiile publice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, asociaţiile familiale, salariaţii acestora şi familiile lor, din judeţul Călăraşi, să conştientizeze importanţa capitală pe care o are în dinamica vieţii cotidiene, atenţia faţă de securitatea şi sănătatea în muncă.

 

Inspector şef,

Răzvan Ilie MESEŞEANU

 

Date de contact

Consiliul Judetean Calarasi

Strada 1 Decembrie 1918, nr.1, Calarasi

Tel : +4.0242.311.301

Fax: +4.0242.331.609

 

Web: www.calarasi.ro

E-mail: cjcalarasi@calarasi.ro

+4.0242.331.609

Program de audiente

MARTI : 10 - 12  Presedinte Ec. Vasile ILIUȚĂ
MIERCURI : 10 - 12  Vicepresedinte Jr.Beștea Mihăiță Constantin
JOI : 10 - 12  Vicepresedinte Ing.Samoilă Ion
LUNI : 9 - 11  Secretar General al Judetului Calarasi Paraschiv Aurel

Harta site | Politica de confidențialitate

Copyright © 2018 . Toate drepturile rezervate Consiliul Judetean Calarasi

 

Acest site foloseste cookie, prin continuarea navigarii prin site, va dati acordul cu privire la modul de utilizare al lor.