Meniu Principal

Index articole

Resurse naturale de importanta economica, sol, hidrologie, vegetatie, fond funciar.

Principala bogatie naturala o constituie terenurile agricole care ocupa cca. 84 % din suprafata judetului.

O caracteristica a judetului o reprezinta faptul ca pe o suprafata nu prea mare se succed urmatoarele fasii de soluri pe directia est-vest: cernoziomuri carbonatice, cernoziomuri propriu-zise, cernoziomuri cambice, cernoziomuri argiloiluviale si soluri brun roscate tipice, ultimele pe suprafete reduse in extremitatea de vest a judetului. Solurile au o fertilitate ridicata ceea ce permite practicarea pe scara larga a agriculturii, predominant fiind caracterul cerealier al productiei vegetale.

Vegetatia forestiera, care ocupa aproximativ 4,4 % din suprafata judetului, este formata indeosebi din speciile: plop euro-american, salcam, stejar brumariu, salcie alba, frasin de camp, stejar peduncular, ulm, tei, artar tatarasc.

Fauna – bine reprezentata de rozatoare, pasari, insecte - cuprinde specii de interes cinegetic dintre care sunt de mentionat: mistretul, capriorul, fazanul, iepurele si vulpea. Pe balti si lacuri se intalnesc rata si gasca salbatica.

Dintre speciile de peste care populeaza apele lacurilor si baltilor amintim carasul, crapul, platica, bibanul, salaul si stiuca, iar in apele Dunarii si Borcei intalnim somnul, sturionii si scrumbia de Dunare.

In judet s-au descoperit si se exploateaza gaze naturale si petrol pe raza comunei Ileana. Exista, de asemenea, argile la Budesti, nisipuri si pietrisuri exploatate din albiile Dunarii, Argesului si Dambovitei.

Reteaua hidrografica este dominata de fluviul Dunarea care limiteaza la sud si sud-est teritoriul judetului. Dunarea uda teritoriul judetului pe o distanta de 150 km, din amonte de Cascioarele si pana la calea ferata Fetesti-Cernavoda din Balta Borcei. In dreptul punctului Chiciu (aflat la o distanta de 8 km in amonte de Calarasi), Dunarea se desparte in doua brate: Borcea, pe stanga si Dunarea veche, pe dreapta, care delimiteaza judetul Calarasi de judetul Constanta. Intre cele doua brate, ce inchid intre ele Balta Borcei, exista o legatura directa prin bratul Bala, care joaca un rol important in ceea ce priveste repartitia debitelor pe cele doua brate.

Raul Arges intra in judet in apropierea localitatii Budesti si se varsa in Dunare in amonte de Oltenita, traversand judetul Calarasi pe o lungime de 46 km.

In ceea ce priveste lacurile, in judetul Calarasi se intalnesc in special lacuri antropice, reprezentate prin iazuri raspandite, in majoritate, pe valea Mostistei si afluentii acesteia, pe Rasa, Luica, Zboiul, Barza si Pasarea. Dintre lacurile naturale trebuie mentionate, in primul rand, limanele fluviatile din lungul Dunarii si anume: Mostistea (2000 ha), Galatui cu Potcoava (375 ha). Lacurile de lunca, mai numeroase altadata, sunt reprezentate azi doar de Boianu (230 ha) si Ceacu (400 ha) din Lunca Dunarii, Mitreni din Lunca Argesului si Tataru din Lunca Dambovitei.

Fond funciar:

La sfarsitul anului 2003 din totalul de 508785 ha, 83,9 % erau terenuri agricole si 16,1% terenuri neagricole (din care: 26,8% paduri, 36,8% ape, 16,5% drumuri si cai ferate, 17,2% curti si constructii, 2,7% terenuri neproductive). 
La sfarsitul anului 2003, 92,4 % din suprafata agricola se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice si juridice.

Sectoarele economice importante ale judetului

Date de contact

Consiliul Judetean Calarasi

Strada 1 Decembrie 1918, nr.1, Calarasi

Tel : +4.0242.311.301

Fax: +4.0242.331.609

 

Web: www.calarasi.ro

E-mail: cjcalarasi@calarasi.ro

+4.0242.331.609

Program de audiente

MARTI : 10 - 12  Presedinte Ec. Vasile ILIUȚĂ
MIERCURI : 10 - 12  Vicepresedinte Jr.Beștea Mihăiță Constantin
JOI : 10 - 12  Vicepresedinte Ing.Samoilă Ion
LUNI : 9 - 11  Secretar General al Judetului Calarasi Paraschiv Aurel

Harta site | Politica de confidențialitate

Copyright © 2018 . Toate drepturile rezervate Consiliul Judetean Calarasi

 

Acest site foloseste cookie, prin continuarea navigarii prin site, va dati acordul cu privire la modul de utilizare al lor.