Meniu Principal

Proiecte in derulare

ÎMBUNĂTĂȚIREA SIGURANȚEI NAVIGABILITĂȚII PE DUNĂRE ÎN REGIUNEA TRANSFRONTALIERĂ CĂLĂRAȘI – SILISTRA Cod e – MS: ROBG – 478

Vizualizari: 553

 

Activități principale:

1. Pregătirea proiectului

2. Managementul proiectului

3. Comunicare

4. Elaborarea de parteneriate în regiunea transfrontalieră, dupa cum urmează:

- incheierea unui protocol de colaborarea cu Politia de Frontiera, atat din Calarasi (RO), cat si din Silistra (BG), in vederea efectuarii procedurilor vamale pentru persoanele care vor calatori cu ambarcatiunea achizitionata prin proiect (“autobuzul fluvial”).

- Incheierea unui protocol de colaborare cu AFDJ (Administratia Fluviala a Dunarii de Jos) in vederea acordarii de sprijin pentru achizitionarea balizelor si montarea acestora, atat pe Bratul Borcea, cat si pe Dunare. Se vor achizitiona 30 de balize de dimensiune mai mica care vor fi montate pe Bratul Borcea pentru a semnala un sanal navigabil, in special pe timpul verii cand apele fluviului sunt scazute, si 6 balize de dimensiune mari pe Dunare, pentru a semnaliza senalul navigabil pana pe tarmul bulgaresc. Data fiind expertiza pe care o detin cei de la AFDJ, precum si faptul ca aceasta institutie este abilitata in achizitia si montarea acestor balize, consideram necesar un asfel de ptotocol de colaborare, atat pe perioada implemenatrii proiectului, cat si pe perioada de sustenabilitate a acestuia.

- Incheierea unui protocol de colaborare cu Centrul Judetaen de Cultura si Creatie Calarasi pentru organizarea de activitati socio – culturale pe promenada care va fi creata prin acest proiect, ca de exemplu: organizari de festivaluri (festival pescaresc,festival de muzica, festival de dans), organizari de zile tematice (1 Iunie – ziua intenationala a copilului, 5 Octombrie - ziua Educatiei), proiectii de filme in aer liber (prin montarea unui panou mobil), organizare de jocuri si concursuri pentru copii (desene pe astfalt, ciclism pt. Copii), etc.

- incheierea unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Calarasi pentru de activitati educative dedicate elevilor (jocuri, concursuri) pilejuite de anumite evenimente scolare si extrascolare (1 Inie, Ziua Educatiei, Programul “Scoala altfel”). In ceea ce priveste deularea Programului “Scoala altfel”, prin aceasta colaborare, elevii din tot judetul Calarasi ar putea beneficia de o execursie cu ambarcatiunea pana pe malul bulgareasc, la Silistra, unde ar putea vizita o serie de obiective turistice. Partenerul bulgar ar putea efectua acelasi tip de activitati pentru elevii din Bulgaria, acestia putand vizita, la randul lor, Municipiul Calarasi.

- Incheierea unui ptotocol de colaborare cu Camera de Comert si Industrie a judetului Calarasi si cu institutii similare din Silistra pentru organizarea de targuri de profil (targ de toamna) unde producatori din ambele comunitati RO-BG ar putea sa-si expuna produsele agricole, viticole, de panificatie, etc.

- Incheierea unui protocol de colaborare cu Muzeului Dunarii de Jos Calarasi si cu institutii similare din Silistra pentru organizarea de expozitii in aer liber pentru exponate de muzeu, de arta, etc.

- Dat fiind parteneriatul deja incheiat pentru depunerea acestui proiect cu Primaria Municipiului Calarasi, pentru o buna utilizarea a spatiului creat prin constructia promenadei, acesta institutie ar putea sa organizeze unele evenimente cu traditie pentru Calarasi in acest spatiu (de exemplu organizarea Bobotezei – 6 Ianuarie, Ziua Marinei – 15 august, etc).

 

Lucrari in Municipiul Calarasi – România

1. Constructie Gara fluviala – gara este o constructie din cadre metalice o deschidere de 8,00 m si 9 travei de ~4,00, cadrele transversale fiind dispuse radial (lungime sector de cerc ~40,50 m pe exterior si ~35,80 m pe interior). Inaltimea libera a halei (distanta de la cota ±0.00 la cota inferioara a grinzilor transversale) este de 3,00 m. Cadrele metalice descarcarca incarcarile pe fundatii din beton armat izolate si echilibrate cu grinzi de fundare perimetrale. Inchiderile se realizeaza din tamplarie din profile aluminiu tip sistem cortina (H=3.00m) si panouri din fibrociment pana la nivelul acoperisului. Invelitoare este realizata din panouri din fibrociment. Imobilul cu o forma in plan curbata (arc de cerc), cu dimensiuni maxime la nivelul solului de 8,60 x 41,00 m. Cota ±0,00 este ridicata cu 0,15m fata de cota terenului amenajat, iar inaltimea punctului cel mai inalt al invelitoarei este de 6,20m.

Din punct de vedere functional constructia a fost conceputa pentru a asigura cadrul construit necesar utilizarii simultan a unui numar de 20-40 persoane.

2. Apararea de mal, achizitia pontonului si pasarelei -

- aparare de mal - Pereu din dale de beton cu dimensiunile (1.20 x 1.50)m si grosime 20 cm, cu o panta de 1:2, avand cota la coronament +15.50 MNC.Pereu sprijina pe un strat filtrant format din 20 cm de piatra sparta si 10 cm balast. La baza pereului se va realiza o grinda de beton armat de 60 x 80 cm pe care va sprijini pereul, incastrata in corpul prismului de anrocamente. La baza pereului de dale se va realiza un prism de piatra bruta pentru a evita fenomenele de eroziune si subspalarile sub grinda de sprijin. Prismul are o latime a coronamentului de 3 m, , o panta de 1:1.5, la coronament cota este +13.30 MNC, si este format dintr-un filtru din piatra bruta sortata 10-200 kg/buc cu o grosime de 0.4 m, pe care sprijina o carapace din piatra bruta 200 – 600 kg/buc cu o grosime de 1.00 m. La baza prismul sprijina pe o saltea din doua fete de geotextil umpluta cu nisip, lestata cu piatra 10 – 50 Kg/buc pe o grosime de 30 cm, cu capatul liber al saltelei de circa 10 m. Pereul este prevazut cu barbacane din PVC cu ø 110 mm.

- Ponton si pasarela de acces

Pentru amenajarea punctului de îmbarcare-debarcare se vor folosi module plutitoare tip flotor continuu din beton armat, ţinute la poziţie prin sisteme de cuplare şi fixare, şi accesibile de pe mal prin intermediul unei pasarele de trecere.

Dimensiunile de gabarit sunt:

a. Platforma principală – 8,00m x 30,00m

b. Flotor de sosire pentru pasarelă – 3,00m x 9,00m

c. Pasarelă de trecere – 2,00m x 20,00m

Platforma principală este alcătuită din patru flotoare din beton continuu, care asigură un bord liber de 50-60 cm. Dimensiunile modulelor sunt 4,00m x 15,00m x 1,00m, cuplate într-un pachet de dimensiuni 8,00m x 30,00m x 1,00m.

Pentru zona de sosire a pasarelei se montează un flotor din beton continuu de dimensiuni 3,00m x 9,00m x 1,00m, care asigură acelaşi bord liber ca al platformei.

Toate flotoarele sunt cuplate cu sisteme dedicate, care asigură rigiditatea şi stabilitatea ansamblului.

Menţinerea la poziţie a platformei se face cu şase coloane metalice 300-400mm, poziţionate două câte două la capetele de amonte şi aval şi pe latura de mal. Cuplarea platformei la coloanele metalice se face cu lagăre de ghidare realizate din oţel galvanizat la cald şi echipate cu tampoane de uzură.

Platforma este dotată cu apărători laterale din lemn de pin nordic impregnat sub presiune, pentru acostarea navelor, cu tacheţi şi babale dimensionate corespunzător utilizării, precum şi cu mână curentă continuă metalică.

Pasarela din aluminiu tratat impotriva agentilor marini este puntată cu lemn de pin nordic impregnat sub presiune, rezistent la trafic şi la umiditate. Pasarela de acces are dimensiunea de 20 x 2 m.

3. Amenajari exterioare – vor fi urmatoarele categoriile de lucrari:

a. Retele de alimentare cu apa potabila si canalizare menajera

b. Instalatii electrice

c. Alee pietonala

De asemenea, se vor achizitiona:

1. O ambarcatiune de tip “autobuz fluvial” - In cadrul proiectului se va achizitiona o ambarcatiune tip autobuz fluvial pentru transportul a 20 – 40 persoane, care va asigura transportul pasagerilor in siguranta din Calarasi, in Silistra, si retur in special pe timpul verii.

2. 30 de balize de dimensiuni mici care vor fi montate pe bratul Borcea si care vor marca un senal navigabil atat pentru ambarcatiunea care va fi achizitionata prin proiect, cat si pentru alte mbarcatiuni care vor intra pe acest brat al Dunarii cu destinatia Municipiul Calarasi. Rolul acestor balize va fi semnalizarea senalului navigabil, in special pe timpul verii cand apele fluviului sunt scazute si exista riscul de a ramane suspendat pe dunele de nisip si aluviunile depuse in albia fluviului. Acest senal navigabil va facilita si interventia echipajelor speciale ale Inspectoratului pentru Sitauatii de Urgenta Calarasi in cazul unor evenimente pe Dunare. De asemenea, vor fi montate si 6 balize de dimensiune mare pe Dunare pentru semnalizarea senalului navigabil spre Silistra, localitate de pe malul bulgaresc catre care se va face transportul de persoane cu ambarcatiunea de tip „autobuz fluvial”

 

Lucrari in Silistra – Bulgaria

  • Ziduri de fortificare a râului (chei) L1 = 58 m și L2 = 27 m

  • Instalație de împrejmuire cu o lungime de 88 m

  • Rampa auto - lățimea 6 m și lungimea L = 45,50 m

  • Rampa pentru coborârea, deplasarea și cazarea bărcilor cu lungimea de 30 m 30,70 m

  • Accesare Draw Drain

  • Drenarea acvariului (piscină interioară)

Zidurile de fortificație ale râului și instalațiile de garduri sunt proiectate pentru a fi construite cu rame de montaj (casete) umplute cu piatră de forță. La baza ramelor se află o prismă de piatră a masei de rocă explozată, ale cărei versanți au fost blindate cu piatră pe scară largă care cântărește 50 până la 200 kg.

Este posibil, în condiții scăzute de apă, compactarea prismei de piatră cu o rolă dinamică ușoară.

Zidul fortificației de pe malul râului se încheie cu un element de beton armat în colț în spatele căruia se află drumul tehnologic. Zidurile de fortificare ale râurilor și pavajele din spatele lor sunt proiectate pentru o încărcare admisă de 4 t / m2.

Rampele pornesc de la o înălțime subacvatică de +7,50 și ating o altitudine neinundabilă de +15,00, conform Ghidului Hidrologic al Dunării. Ocupațional, acestea sunt situate în partea de vest a limanului. Construcția rampelor este de fapt un dig înclinat, format din masă de rocă explozată pe care este așezat un podea de beton armat de 20 cm. Plăcile podelei din beton armat au o suprafață strivită. Pentru aspect estetic, gâfâirea se face cu o bandă de cauciuc cu coarne sau cu o spatulă largă mușcată. Adâncimea fantei nu trebuie să depășească 5 mm.

Lucrările de drenaj sunt planificate să fie efectuate în etape:

Pentru zidurile de fortificare de pe malul râului - cu utilaje pentru arbori uscați

Pentru instalația de garduri și canalul de apropiere - utilaje plutitoare.

Tehnologia și secvența de execuție a lucrărilor de construcție și montaj sunt prezentate în proiect în „Planul de securitate și sănătate”.

Caracteristici de performanță: A fost elaborată o schemă exemplificativă pentru identificarea, iernarea și acomodarea bărcilor și pontoanelor din liman. Se vede că obiectivul principal al construcției portului a fost îndeplinit - iernarea porturilor ponton / 8 buc / și cazarea pe timp de iarnă a bărcilor și a bărcilor cu motor - peste 50.

Navele sunt deservite de bărci, paravane și scări maritime, de-a lungul pereților laterali verticali pentru care sunt atașate detaliile.

De asemenea, vor fi achizitionate:

  1. O ambarcatiune de tip “autobuz fluvial” - In cadrul proiectului se va achizitiona o ambarcatiune tip autobuz fluvial pentru transportul a 20 – 40 persoane, care va asigura transportul pasagerilor in siguranta din Silistra, in Calarasi, si retur in special pe timpul verii.

  2. UN ponton care este prevăzut și cu utilitatile necesare pentru o stație de pasageri.

 

Contracte semnate in cadrul proiectului:

  1. Nume Furnizor: S.C. LUCA WAY SRL

Valoare contract: 80.000,00 lei la care se adaugă T.V.A. valabil la momentul efectuării plății

Tip procedură: achiziție directă cu anunț publicitar

Obiectul contractului: Studiu de Fezabilitate si consultanta in vederea completarii Cererii de Finantare pentru obiectivul de investitii “Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra”,

  1. Nume Funizor: ROMACTIV BUSINESS CONSULTING SRL

Valoare contract: 74.000,00 lei la care se adaugă T.V.A. valabil la momentul efectuării plății

Tip procedură: achiziție directă cu anunț publicitar

Obiectul contractului: Servicii de Consultanță de Managementul proiectului ” Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra”, Cod e – MS: ROBG – 478

 

 

Date de contact

Consiliul Judetean Calarasi

Strada 1 Decembrie 1918, nr.1, Calarasi

Tel : +4.0242.311.301

Fax: +4.0242.331.609

 

Web: www.calarasi.ro

E-mail: cjcalarasi@calarasi.ro

+4.0242.331.609

Program de audiente

MARTI : 10 - 12  Presedinte Ec. Vasile ILIUȚĂ
MIERCURI : 10 - 12  Vicepresedinte Jr.Beștea Mihăiță Constantin
JOI : 10 - 12  Vicepresedinte Ing.Samoilă Ion
LUNI : 9 - 11  Secretar General al Judetului Calarasi Paraschiv Aurel

Harta site | Politica de confidențialitate

Copyright © 2018 . Toate drepturile rezervate Consiliul Judetean Calarasi

 

Acest site foloseste cookie, prin continuarea navigarii prin site, va dati acordul cu privire la modul de utilizare al lor.